Suomi-roadtripin ruokafiilikset

Blogissa on ollut jo puolitoista viikkoa huopatossutehdas-tunnelma, koska olen ollut kiertelemässä Suomea ystävien kanssa. Matka oli todella jees kaikin puolin, mukavaa saada tuntumaa muihinkin mestoihin kuin koti- ja lapsuudenmaisemiin. Jännäilin vähän etukäteen että mitenköhän matka menee ruokailun puolesta, mutta onneksi matkaseuralaiset ovat hyvinkin luomumyönteistä possea ja majoittajamme, eli jokaisen matkalaisen äiti (+ b&b-mestan emäntä) tekivät järkyttävän hyvää ruokaa!

Pohjanmaalla maistoin ensimmäistä kertaa lipstikkaa, kesäkurpitsakeitossa. Maku muistutti anista (ei lempimakuni), mutta keittoa lusikoidessa maku alkoi miellyttää entistä enemmän. Seuraavana päivänä lisäilinkin jo pastaa valmistaessani sekaan kunnolla lipstikkaa ja solmin hyvän diilin ystäväni äidin kanssa. Saan viikon päästä kassillisen lipstikkaa Turkuun tuotuna!

hirvi

Jyväskylä oli kaikille ennestään melko tuntematon, joten otimme turkulaisen ravintolasuosituksen mielellämme vastaan ja suuntasimme kaatosateessa Old Brick´s Inniin. Olin vähän ennakkoluuloinen pubimaisesta ilmeestä, mutta mieli muuttui täysin kun sain eteeni Kasviscoulibiacin, eli ”kauden kasviksia ja riisiä voitaikinaan kiedottuna, täydennettynä kermaisella korvasienikastikkeella.” Omassa annoksessani oli voitaikinanyyttien, salaatin ja korvasienikastikkeen lisäksi jonkinlainen risottolisuke, joka oli hyvää, mutta sitä oli vähän liikaa. Kaiken kaikkiaan annos oli erittäin hyvä, söisin ehdottomasti uudelleen. Ja palvelu oli ystävällistä.

Savonlinnassa piti maistaa lörtsyä ekaa kertaa. Valitsin pinaattilörtsyn kaikilla mausteilla torin snägäriltä, vaikka meille oli ehdottomasti suositeltu Laurikaisen lörtsyjä (eipä löytynyt). Savolainen lihis oli aika pettymys, voiko valmistaja vaikuttaa laatuun näin paljon? Ensi kerralla voisin maistaa makeaa lörtsyä, jos löytyisi vaikka joku hilloton kaneliversio.

Kerimäen majapaikkamme, Majatalo Korkeatupa, osoittautui yhdeksi reissun kohokohdista. Paikan emäntä tarjoutui tekemään väsyneille matkalaisille ruokaa kun kysyimme lähialueen ravintoloista. Marinoiduilla yrteillä ja kasviksilla täytetty lihamureke, kreikkalainen salaatti, uudet perunat, itsetehty ruskea kastike ja leipä kymmenellä eurolla oli erittäin kohtuullista. Itsekontrollin puutteessa vedin itseni kyllä niin ähkyksi että oli pakko ottaa närästyslääke ennen nukkumaanmenoa… Suosittelen Korkeatupaa lämpimästi miljöön, ruuan ja huippukivan isäntäväen puolesta!

sauna

Lappeenrannassa ruokailimme Linnoituksen Krouvissa, joka oli mielestäni reissun paras ravintola. Kirjoitan Krouvista oman postauksen tuonnempana kuvien kanssa. Viimeinen ruokailu ulkona tapahtui Verlassa, Makasiinikahvilassa. Tarjolla oli lounas, eli lihakeittoa, salaattipöytä ja paria eri lajia leipää. Kaikki oli hyvää, vaikken olekaan mikään lihakeiton suurin ystävä. Rakennuksen toisessa päässä myytiin ihania luomuleipiä.

verla

Viimeisestä roadtrip-kohteesta, eli alkukodistani sain mukaan paria eri salaattia, pinaattia, persiljaa, tilliä, sipuleita ja mustikoita. Ah autuutta! Näpsäistiin kotona kellarin pakastin päälle ja vietiin sinne monta pakasterasiallista herkkuja odottamaan syksyn sienisatoa ja talven kokkailuhetkiä. Ai niin, kirpparilta tarttui mukaan vielä Välimeren ruokakori -niminen kirja tämän viikon mökkilukemiseksi ja jatkoksi kesken olevalle ravintokirjalle (josta kirjoitan myöhemmin oman postauksen, kunhan saan luettua kirjan ensin loppuun). Jyväskylän ehdottomasta vakkarikohteesta, Antikvariaatti Lukuhetkestä, löytyi myös Kesän makuja yrteistä -kirja käytettynä. Viikon päästä yrttimeininkiä siis luvassa, kunhan kotiudun mökkeilemästä.

Jätä vastaus