Kotijuusto

Ostin jo talvella kirppikseltä vanhan puisen juustomuotin, jonka kanssa pääsin nolottavasti tositoimiin vasta nyt. Reseptin sain äidiltä ja äiti sai sen mummolta. Olen syönyt tätä juustoa jo parikymmentä vuotta, ja en tiedä johtuuko parin vuoden tauosta vai siitä kun tein juustoa itse, mutta nyt se maistui maailman parhaalta!

1 l punaista maitoa
1 kuppi piimää
3 kananmunaa
1 kermaviili
1 1/2 tl suolaa
(yrttejä)

Kuumenna maito ja piimä kattilassa kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kananmunat sekä kermaviili. Kiehauta ja nosta kattila huoneenlämpöön. Anna seistä kunnes hera erottuu ja jos ei ala erottua, lisää piimää.

Nostele juustomassa reikäkauhalla harsolla vuorattuun muottiin (itse en laittanut harsoa, vaan käytin pelkkää juustomuottia. Jos et omista muottia, tee kuten meidän mutsi, ja vuoraa puhtaalla ohuella tiskirätillä tiheäreikäinen siivilä ja nostele massa sinne). Sirottele nostelun lomassa juustomassan väliin suolaa ja yrttejä. Anna seistä vähintään muutama tunti tai vaikka yön yli. Laita joku paino muotin päälle, jotta juusto tiivistyy ja neste valuu paremmin pois.

Juusto oli aivan järkyttävän hyvää, vaikka muistin lisäillä suolaa vasta kun massa oli jo muotissa. Maku on hieman piimäinen, kermainen ja mieto. Tätä voi syödä niin makean kuin suolaisen kanssa. Dippasin hunajaa juustoon ja söin juustoa leivän päällä. Pitää kokeilla joskus paistamista tai friteeraamista ja tehdä Suomi-versio jostain intiasafkasta. Ylijäämänesteen käytin leipätaikinaan. Ensi viikonloppuna uusi satsi!

8 vastausta artikkeliin “Kotijuusto”

 1. Eleven kirjoittaa:

  Näyttää hyvältä! Kuinka kiinteää juustosta tulee, voiko sitä leikata? Riippuu varmaan myös siitä kuinka kauan sen antaa valua.

 2. Jaana kirjoittaa:

  Juustoa voi leikata helposti, mutta koostumus ei ole niin kumisen sileä kuin kaupan kotijuustoissa, joten juusto jää vähän veitseen ja palanen voi lohjeta jos liian innokkaasti nappaa juustonpalan veitsestä. Mutta sen verran kiinteää on, että käy sormisyötäväksi.

 3. Eilen Tänään Huomenna kirjoittaa:

  Tätä aion koittaa! Kiitos

 4. Merituuli kirjoittaa:

  Mitä yrttejä olet juustoon käyttänyt?

 5. Jaana kirjoittaa:

  En ole koklannut vielä lisätä yrttejä, mutta viikonloppuna voisin kokeilla. Ehkä testaan rosmariinia kun sitä löytyy ikkunalaudalta.

 6. Jaana kirjoittaa:

  Rosmariini testattu! Juusto ei ehtinyt tiivistyä kuin ehkä viisi tuntia, mutta tuore rosmariinisilppu maistui silti mukavasti pureskellessä.

 7. Hosuli kirjoittaa:

  Oi, näyttää hyvältä! Mistähän niitä muotteja voisi ehkä hankkia? Tai voisikohan tehdä ilman muottia?

 8. Jaana kirjoittaa:

  Olen ostanut kolme muottia kirppiksiltä, aika usein osuu kyllä kohdalle. Jotkut pyytävät ihan hävyttömiä summia huonokuntoisista muoteista, tyyliin 30 euroa, mutta omistani olen maksanut korkeimmillaan ehkä 10 euroa. Tosi hyväkuntoisesta suuremmasta muotista voisin maksaa kaksikymppiäkin.

  Muotteja löytyy uutenakin esim. täältä: http://www.kanervanpuutuote.com/rasiat.html ja täältä: http://www.pinetta.com/node/90 Ja Sillä sipuli -blogin Mrituuli oli väsännyt muotin itse: http://sillasipuli.blogspot.com/2011/12/punajuurinopat-mousseilla-ja-halpa.html

  Meidän äitihän tosiaan tekee juuston aina ilman muottia kuten yllä kirjoitin, eli vuoraa siivilän rätillä antaa, nesteen valua kokonaan pois ja kumoaa valmiin juuston suoraan lautaselle.

Jätä vastaus