Kasvisburgeri

Hidas sunnuntai, täydellinen burgeripäivä! Jääkaapista löytyi niin hyviä burgeritäytteitä, että oli pakko vääntää sämpylät ja pihvit herkkuateriaa varten. Etsin netistä helppoa sämpyläresetiä, ja onnekseni Limepippuri oli myös tehnyt burgereita keittiössään. Puolitin sämpylätaikinareseptin, kas näin.

Kaksi megasämpylää

1 1/2 dl vettä tai maitoa
13g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (itse laitoin 1 dl spelttijauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja)
1 1/2dl durumvehnä-, graham-, hiivaleipä- tai ruisjauhoja
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä

Pinnalle:
vettä tai maitoa
siemeniä (laitoin auringonkukansiemeniä)

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn nesteeseen (jos käytät kuivahiivaa sekoita se jauhoihin). Lisää suola ja öljy sekä jauhot ja alusta taikinaksi. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi. Pyörittele taikinasta kaksi isoa sämpylää ja lyttää niitä vähän mataliksi. Kohota sämpylät leivinpaperin päällä uunipellillä peitettyinä kaksinkertaisiksi. Voitele sämpylät vedellä tai maidolla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Tein porkkanapihvit aiemmin postaamallani reseptillä, puolitetulla annosmäärällä, jolloin sain kaksi litteää ja megasuurta pihviä. Täytteiksi laitoin tuorekurkkua, suolakurkkua, tomaattia, salaattia, munatonta chili-majoneesia, guacamolea, salsaa ja juustoa.

Kasvisburgeri

Sämpylöistä tuli nättejä ja rapeakuorisia. Haarukan ja veitsen kanssa oli vähän hankala syödä, mutta kädessä burgeri pysyi jämäkkyytensä ansiosta oikein hyvin. Ensi kerralla voisin kokeilla soijarouhe- tai tofupihvejä.

Jätä vastaus