Palsternakkapiiras

Myöhästyin harmillisesti Kädenvääntöä-blogin maaliskuun ruokahaasteesta, jossa oli raaka-aineena palsternakka. Katsoin reseptipostauksen päivämäärän väärin, joten tämä resepti ei ehdi mukaan skabaan, mutta postaan silti.

Tutkiskelin netistä ja kirjoistani, että palsternakan maku on parhaimmillaan uunissa paahdettuna, miedoilla yrteillä maustettuna ja sinappi sekä hunaja sopivat seuralaisiksi. Päätin kehitellä kirjoitusten perusteella piiraan, jota maustan lipstikalla, hunajalla ja sinapilla. Pohja on Herkku & Koukku -blogin kolmen sipulin piirakan reseptillä leipaistu.

Pohja
3 dl täysjyväspelttijauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
75 g voita/margariinia
1 dl maustamatonta soijajugurttia
2 rkl vettä

Täyte
1 iso palsternakka
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl (rypsi)öljyä
loraus valkkaria tai valkoviinietikkaa
n. 1 rkl kuivattua lipstikkaa
mustapippuria
suolaa
2 rkl (karkeaa) sinappia
2 rkl hunajaa
n. 150 g (aitoa) fetaa
1/2 dl soijajugurttia

Valmista ensin pohja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon pehmeä rasva, jugurtti ja vesi. Sekoiteta. Painele taikina piirakkavuokaan, ja esipaista uunissa 225 asteessa noin viisi minuuttia.

Kuori palsternakka ja puolita pituussuunnassa. Leikkaa veitsellä ihan ohuita siivuja. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kaada öljy pannulle ja kuullota palsternakkasiivuja sekä sipulisilppua öljyssä. Lisää sekaa hömpsy valkkaria. Mausta.

Voitele esipaistettu piiraspohja sinapilla ja hunajalla. Kaada päälle palsternakka-sipuliseos ja murustele seoksen sekaan feta. Lisää vielä muutama klöntti soijajugurttia pinnalle kosteuttamaan piirasta. Lisää koko komeuden päälle vielä hieman mustapippuria ja lipstikkaa. Paista piirasta uunissa 200 asteessa puolisen tuntia.

Piiras oli ainakin omaan suuhun järkyttävän hyvää, koska siinä yhdistyivät eräät lempimauistani, eli palsternakka, feta, valkkari ja lipstikka. En viitsinyt säätää mitään munamaitosysteemiä, ettei piiraasta tulisi liian kosteaa ja ettei palsternakan maku peittyisi liikaa. Pohja oli vähän kovaa kun piirasta söi sen tultua uunista, mutta seuraavana päivänä koostumus oli pehmeämpi ja tosi jees.

2 vastausta artikkeliin “Palsternakkapiiras”

  1. Pitkä kirjoittaa:

    Oii, nyt ihan harmittaa, että missasit! Vaikuttaa meinaan sen verran hyvältä. Myös kaikki omat suosikit piiraassa, täytyy laittaa muistiin.

  2. Jaana kirjoittaa:

    No nii-i, muakin harmittaa. Ens kerralla skarpimmat silmät päivämäärän kanssa! Kannattaa kyllä kokeilla tätä piirasta. Palsternakan voi raastaakin jos viipaleet tuntuu liian viipaleilta.

Jätä vastaus