Iisi raakasuklaa

Olen lukenut viime aikoina niin paljon hehkutusta raakasuklaasta, että päätin koklata itsekin. Löysin aloittelijalle eli itselleni sopivan reseptin Voisilmäpeliä-blogista ja sain lisävinkkejä Ruohonjuuressa henganneelta tuote-esittelijältä.

1 dl virgin -kookosöljyä (löytyy esim. Ruohonjuuresta)
1 1/4 – 1 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl sattumia, esim. kuivattuja hedelmiä/marjoja, pähkinöitä jne..
1-2 rkl hunajaa tai agave-siirappia
ripaus meri- tai vastaavaa suolaa (itse laitoin Himalajan ruususuolaa)
(mausteita maun mukaan, esim. kardemummaa, chiliä, mustapippuria, inkivääriä tms)

Kaavi purkista desimitallinen kookosöljyä, siirrä se kippoon ja kippo kuumavesihauteeseen. Rouhi pähkinät ja viipaloi isokokoiset hedelmät pienemmiksi.

Kun kookosöljy on sulanut nestemmäiseksi, lisää kulhoon muut aineet. Sekoita huolellisesti. Käytä hunajaa/agavea maltillisesti, testaa välissä makeus ja lisää jos haluat makeampaa. Lisää lopuksi suola ja halutessasi mausteita, maistele tarpeeksi ettei tule pahaa.

Kaada laakeaan astiaan tai vaikka silikoniseen jääpalamuottiin, josta täydellisen symmetriset palaset voi vain plopsautella ulos. Pistä pakkaseen jäähtymään n. 20-30 minuutiksi (onnistuu myös jääkaapissa, mutta vaatii pidemmän ajan).

raakasuklaa

Laitoin omaan versiooni sattumiksi hasselpähkinä-, manteli- sekä cashewpähkinärouhetta ja mausteiksi chiliä ja kardemummaa. Ruohonjuuren tuote-esittelijä antoi vinkin suolahyppysellisen lisäämisestä ja kertoi, että kookosöljyn tilalla voi käyttää myös kaakovoita. Tsekkailin netistä että moni oli käyttänyt niitä fifty–fifty-suhteella.

Suklaa jähmettyi hyvin ja maku oli tosi jees! Kivaa kun voi itse maustaa suklaansa. Seuraavaksi ajattelin koklata mustapippurisuklaata, miksei lime-versiotakin. Ja banaanilastuversiota, tai tuorebanaania. Ja salmiakkiversiota ja ja ja! Mahtavasti varioitava herkku.

Jätä vastaus