Hirssileipä

Haluaisin leipoa lipstikkaisen porkkanakeiton kanssa jotain leipää. Leipäresepteissä harmittaa, ettei niistä oikein koskaan tiedä millainen leivän koostumuksesta tulee, kun valmiista tuotoksesta on vain kuva. Etsiskelin vähän terveellisemmän leivän ohjetta, koska ostin Siimeksen luomu-täysjyvävehnäjauhoja (Sunnuntaillakin näkyy olevan, mutta halusin luomua). Löysin kiinnostavan sivun, jolla oli paljon hyvänkuuloisia leipäreseptejä. Päätin kokeilla hirssisen leivän ohjetta, koska kaapissa on hirssihiutaleita, jotka ovat yhden pahan puurokokeilun jälkeen jääneet hyödyntämättä.

2 isoa leipää

5 dl vettä
50 g hiivaa (tai pussi kuivahiivaa)
1-2 tl suolaa (suosittelen kahta kun taikinaa tulee niin paljon)
½ dl öljyä
2 dl hirssiä
7 dl hiivaleipäjauhoja (korvasin nämä sämpyläjauhoilla)
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
leseitä ja kuorimattomia seesaminsiemeniä

Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suola ja hirssi. Lisää jauhot ja lopuksi öljy. Taikina saa olla pehmeää. Muotoile haluamasi muotoiseksi (itse tein kaksi leipää kun taikinaa oli niin paljon), anna kohota. Ripottele päälle leseitä ja seesaminsiemeniä. Paista 200-225 asteessa 20-30 minuuttia.

hirssileipa

Leivän koostumuksesta tuli todella jees, eli rapea kuori ja pehmeä sisus. Taikinaa oli helppo käsitellä, varsinkin kun öljy lisättiin lopuksi. Käytin hirssihiutaleita, seuraavaksi voisin kokeilla vaikka kaura- tai neljän viljan hiutaleita. Lisäsin myös suolaa liian vähän. Leipä oli joka tapauksessa hyvää, sopisi varmasti oliiviöljy & balsamico -dippailuun.

Jätä vastaus