Uusi Vanha Rauma

Käytiin Raumalla, tai oikeastaan koko päivä kului Vanhassa Raumassa. Edellisestä visiitistä on kolmisen vuotta ja aika kivoja uusia mestoja on avattu sen jälkeen!

Aloitettiin Kontion Konditoriasta, joka on ilmeisesti melko legendaarinen, mutta ehkä vähän persoonaton ja ihan täyteen ammuttu. En tiedä johtuuko paikan laajennuksesta, että tunnelma ei tunnu enää niin lämpimältä ja söötiltä kuin viime reissulla. Sieni-kasvispiiras ja munkkirinkilä olivat kuitenkin jees, tosi karu laajennuosa taas ei.

Vaikkei tämä olekaan mikään muotiblogi, niin pakko mainita pari siistiä vaatekauppaa, joista tehtiin mahtilöydöt! Ekana käytiin MONO Shopissa, joka on ”eko-ystävällisesti ja kierrätetysti valmistettuihin kenkiin ja vaatteisiin keskittyvä putiikki, jossa lisänä myös vintage/second hand vaatteita, laukkuja sekä asusteita.” (lainaus MONOn blogista). Vaikka kauppa on ollut pystyssä vasta neljä kuukautta, ei ollut mitään ”sori sori ei oo viel nettisivuja/käyttikorttia/omia paperikasseja yms”-valittelua, vaan kaikki näytti valmiilta ja kauniilta. Ja nettikauppakin on kuulemma tulossa. Vaikken uusia housuja etsinytkään, oli pakko sortua Monkee Genesin räikeänvioletteihin housuihin, kun olivat kreisit, sopivat ja alessa. Voin puolustautua, että heitin edellispäivänä roskiin neljät rikkinäiset housut, mutta olen silti nyt se tyttö, joka nyt omistaa kolmet violetit housut.

Toinen kiva vaatekauppa on Busstop, joka on ihan MONOn vieressä. Busstopissa oli monta lempimerkkiä myynnissä (Filippa K, Whyred, Dr. Denim, Velour…), tänään alkoi just -50% ale ja rekistä löytyi TÄYDELLINEN harmaa neuletakki. Ihana kauppa, ihanat tyypit ja tosi hyvä valikoima myös asusteita ja lifestyle-kamaa.

Busstopista sain vihjeen perjantaina auenneesta Ruokapuoti Lumosta, joka on myös kahvila. Puodin teaser-nettisivua lainatakseni: ”Luomuporkkanaa, -possua ja -pähkinää. Raakamaitoa, kirnuvoita ja tuoretta kunnollista leipää. Hyvän kahvin tuoksu vastajauhetuista pavuista.” Puotipuksut valittelivat tyhjiä hyllyjä, kun avajaisissa oli käynyt kunnon kuhina ja myllärikin on kuulemma lomalla. Mukaan lähti artisokkarisottoa ja kokemäkeläinen Suven Hehku karpalolimu. Tuotevalikoima oli kyllä huikea tällaiselle luomuliha, -kasvis, -leipä ja -pakastetiskiin tottumattomalle turkulaiselle.

Lumossa oli avaraa ja valoisaa mutta intiimiä ja kotoisaa.

Lumossa löytyy valikoimaa löytyy sekä paketeissa että irtona.

Nälkä iski tapansa mukaan hirveällä voimalla ja piti saada äkkiä sapuskaa. Ystävä oli suositellut aiemmin Ravintola Tallbota (Vanhan Rauman Wähä Tallbo), mutta sinne oli harmillisesti tunnin safkajono, joten päätettiin mennä tsekkaamaan toinen vihje, eli Sali Lounge. Kannatti, koska tämä oli juuri sellainen ateria, jonka vuosipäivänä halusinkin syödä. Ihana alkupalalautanen, tosi freesi burgeri ja seuralaisella törkeen hyvä tattirisotto. Ja kesämenu on tosi hyvä muutenkin, oli vähän vaikea päättää kalalautasen, gratinoidun kasvispastan, päivän kalan ja päivän sosekeiton kilpaillessa suosiosta. Raaka-aineet hankitaan kuulemma mahdollisimman läheltä Raumaa. Istuttiin terassillä syömässä, jossa oli aika kova auringonpaahde, päivänvarjot olisivat olleet paikallaan. Viinilistalta ei löytynyt luomuviinejä ja palvelu oli ehkä vähän liiankin sutjakkaa, mutta ruoka todella kohdallaan.

Sali Loungessa alkupaloiksi syötiin tapaslautanen, jossa valkosipuli-katkarapuja, ilmakuivattua kinkkua, verkkomelonia, rucolaa, marinoituja oliiveja, buffalo-mozzarellaa ja uunikuivattuja tomaatteja.

Tsatsikiburgeri oli raikas ja perunat tosi jees.

Oooh mikä tattirisotto!

Torilla oli kirppis, josta mukaan tarttui vielä vanhoja leipomon pipari- ja muffinssimuotteja sekä kauniit vanhat salaattiottimet. Ai niin, eräältä sisäpihalta löytynyt Herkku & Sisustus Hillokellari (Kuninkaankatu 7) oli myös kiva paikka poiketa. Standissa luki ”vain terveellisiä herkkuja”, ja muun muassa ihania marmeladeja, maustettuja hunajapurkkeja, suklaata ja mukaan tarttunutta ruisnäkkäriä olikin tarjolla.

Nastaa, että Vanha Rauma on säilyttänyt näin turistin silmään perinteikkään ja kauniin tunnelmansa, mutta uusia kiinnostavia juttuja on ilmestynyt tekemään paikasta houkuttelevan ja kiinnostavan myös katumuodin ja luomuruuan ystävälle.

7 vastausta artikkeliin “Uusi Vanha Rauma”

 1. Marjaana kirjoittaa:

  Kiitos postauksesta ja inspiraatiosta!

  Et kai sä vaan ostanut mun harmaata neuletakkia jota kuolasin viime reissulla!

  Ihana kuulla, että Sali maistui, täytyy testata se itsekin seuraavalla kerralla.

 2. Jaana kirjoittaa:

  Kiva että ispas, niin muakin se paikka eilen! Suosittelen myös Rauma Biennale Balticum -näyttelyä Rauman Taidemuseossa. Museo on tosi kiva tila ja mun mielestä juuri sopivan kokoinen (eli ei liian iso). Näyttelyssä oli parasta ehkä videoteokset. Harmi kun yksi tosi kiinnostavalta näyttävä installaatio oli huollossa.

  Se neuletakki on kultanappinen French Collection 😉

 3. Marjaana kirjoittaa:

  Ei ole totta, se on oikeasti samainen neuletakki! :O Se oli ainoa juttu joka jäi kaihertamaan Rauman reissusta, no okei olisi siellä ollut yhdet kivat light acoustic-malliset Conversetkin, mutta se neuletakki kutkutti mieltä koko päivän. 😀

  Mun täytyy tunnustaa, että en ole käynyt Rauman taidemuseossa (suutarin morsiamella ei ole kenkiä..), täytyy korjata sekin erhe joku kerta.

 4. Jaana kirjoittaa:

  Sä saat kietoutua siihen neuletakkiin jos tuut joskus Turkuun ja nähään 😉 Mua jäi kaihertamaan hienot karjalanpiirakan näköiset harmaat, mokkaiset tossut. Koklasin, jäin mietiskeleen ja sit joku muikkeli poimi ne mukaansa.

 5. Marjaana kirjoittaa:

  I’ts a deal!

 6. Riikka kirjoittaa:

  Mitä mitä, löytyykö Raumalta tällaisia asioita! Pitääpä lähteä tutkimaan vanhaa kotikaupunkiani :D!

 7. Jaana kirjoittaa:

  Joo joo, sinne vaan! Tekisi mieli mennä Raumalle jo uudestaan, vaikka joulun jälkeen Busstopin ja Monoshopin alemyyntejä tsekkaamaan.

Jätä vastaus