Villivihannesretki Ruissaloon

En ole koskaan käynyt Kreetalla, mutta fanitan paikkaa etäältä, varsinkin ruokakulttuurin osalta. Yksi iso juttu kreetalaista ruokameininkiä on villivihannesten keräminen. Fiilistelin koko talven, että keväällä poimin metsät tyhjiksi, pakastan ja kuivaan oman superruokavaraston seuravaaksi talveksi. Lumet lähti kuitenkin tosi myöhään ja toukokuun viikonloput olivat täynnä, joten pääsin puskiin vasta tänään. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Mukaan retkelle lähti poikaystävä, pikkukoira ja villivihanneksiin hurahtanut ystävä. Huristeltiin lähibussilla Ruissaloon ja lähdettiin summamutikassa talsimaan potentiaalisia puskia kohti. Silmissä kiiluivat nokkoset ja koivunlehdet, joita ei saa riipiä puista ilman maanomistajan lupaa, mutta me tuhmurit nappailtiin niitä kyllä paikoista, joissa oli kasvanut nuoria ”jämäkoivuja”, jotka tultaisiin joka tapauksessa raivaamaan.

Nokkosapaja. Huomaa kaupunkilaisen tyylikäs nokkoskassi. Vai voiko noin luonnotonta kassia olla huomaamatta?

Nokkosta löytyi tosi kivasti. Poimittiin sellaisia, jotka eivät olleet vielä kukkineet. Lisäksi ystävän koriin ja mun rumaan kassiin kerääntyi ahomansikan pieniä lehtiä (ei kukkineiden), ketunleipiä ja koivunlehtiä. Voikukanlehtiäkin olisi ollut muttei mitään kunnon apajaa.

Kotona putsasin ja ryöppäsin kaiken. Ketunleivistä tein pestoa (ohje tulossa!), nokkosista keittoa (tästä ohje tulossa) ja osan pakastin, ahomansikanlehdet heitin suklaadipin sekaan (ja tästäkin ohje) ja koivunlehdet laitoin kuivumaan teen toivossa.

Saalis!

Metsässä oli huippukivaa käyskennellä, vaikka kuivuuden takia maa pöllysikin välillä vähän liikaa. Ensi keväänä olen viisaampi varusteiden suhteen, eli hankin korin ja otan suodatinpusseja tai pieniä paperipusseja mukaan, joihin jaottelen eri lajit. Tällä kertaa sain onneksi ystävältä suodatinpusseja, etteivät kaikki rehut pyörineet Stokkan paperikassin pohjalla. Nahkahanskat olivat hyvä valinta nokkosten poimintaan, ensi kerralla vielä sakset messiin!

2 vastausta artikkeliin “Villivihannesretki Ruissaloon”

  1. Hurahtanut frendisi kirjoittaa:

    Noista nokkosten poimimiseen tarkoitetuista hanskoista: mä käytin ryöppäyspuuhissa tiskihanskoja ja ne tuntui myös pitävän hyvin polttelun loitolla, sekä antavan napakan otteen nokkosista. Ensi keväänä otan ne mukaan. :)

    -Tiina

  2. Jaana kirjoittaa:

    Oliskohan kirurginhanskat liian ohuet? Ainakin napakat, jos äiti voisi diilata niitä muutaman parin.

Jätä vastaus